Károly Edit

 

Károly Edit művésznőA különleges hangszínnel és interpretációs készséggel rendelkező művésznő kötődését a zenéhez, az énekléshez a Budapesti Rádió és Televízió gyermekkórusában eltöltött évek alapozták meg.
Számtalan koncerten és lemezfelvételen énekelt a CantuS CorvinuS énekegyüttessel, fellépett a Capella Savaria, a Savaria Barokk, a Camerata Hungarica, a Hortus Musicus 99 és a Sonora Hungarica régi zene együttesekkel, Catherine Mackintosh-sal, valamint szerepelt a Budapesti Kamaraopera ill. a Savaria Kamaraopera produkcióiban. Színpadon többek között Peri, Monteverdi, Pergolesi, Cimarosa, Galuppi, Dittersdorf, Purcell, Gluck, Haydn, Mozart, Serei operáiban játszotta nagy sikerrel Amore, Damigela, Vespetta, Carolina, Belinda, Grilletta, Papagena és Susanna szerepét. Visszatérő vendége a Zempléni Művészeti Napok, a Kapolcsi Művészeti Napok és a Bükki Művészeti Napok rendezvényeinek.
Az elmúlt években fellépett Olaszországban, Finnországban, Ausztriában, Franciaországban, Németországban, Svájcban, operaelőadásokban, oratóriumokban és kamaraprodukciókban egyaránt. Repertoárja legjavát barokk zeneszerzők korhű előadásmódban megszólaltatott kompozíciói alkotják. Szívesen választ ritkán hallható műveket is koncertjei anyagául. 2000-ben a firenzei Istituto Europeo verseny győztese volt. 2008 óta tagja a Nemzeti Énekkarnak.