Klembala Géza

  

 

klembala gézaA CantuS CorvinuS énekegyüttes alapítója és vezetője Klembala Géza, pedagógiai tevékenysége mellett, mint csembalista és furulyajátékos aktív előadói tevékenységet folytat a régi zene területén.
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán 1982-ben szerzett karvezetés diplomát, 2005-ben védte meg doktori disszertációját a barokk zenei retorika témájában. (Klembala Géza: Disszertáció)
A Camerata Hungarica együttes és más együttesek tagjaként elsősorban a régi zene előadási gyakorlatába kapcsolódott be.
1982-1991-ig a Budapesti Táncsics Mihály Gimnázium zenetanáraként speciális zenei tantervet dolgozott ki, és vezetett.
1986-87-ben a bostoni (USA) Kodály Center of America vendégtanára volt. Angol nyelvű tanítási tevékenységét itthon az AISB és a BISB iskolákban, valamint a Budai Középiskola két tannyelvű tagozatán folytatja.
1990-92-ben Bach összes kantátájának liturgikus rend szerinti előadássorozatát vezette és vezényelte a Budapest-Belvárosi Főplébániatemplomban, melyet a Magyar Rádió is közvetített.
A vezetésével működő CantuS CorvinuS énekegyüttes nagy sikerű koncerteket ad itthon és külföldön, TV, rádió- és CD-felvételek őrzik előadásukat.
A zenei ismeretterjesztés művelőjeként a 90-es években nagysikerű rádiós sorozatok műsorvezetőjeként vált ismertté (A reneszánsz hangszeres zenéje; Kódexek zenéje; Ünnepek Zenéje; Bach kantátái, Beszélgetések az egyházzenéről). Rádiós tevékenységét 2005-ig a Muzsikáló délután adásaiban folytatta.
2006-tól 2009-ig Bangkokban (Thaiföld), a Mahidol egyetemen vendégprofesszorként pedagógiai és zeneelméleti tárgyakat tanított, 2009-ben Dél-Koreában vendégelőadóként a Kodály módszer alkalmazásáról tartott kurzusokat.